Logo 112Flevoland

Redactie cyber 0 reactie(s) do 02 december 2021, 16:36

Amsterdammer (25) aangehouden voor bankpasfraude

ALMERE / AMSTERDAM – De politie heeft dinsdag een 25-jarige Amsterdammer aangehouden, die verdacht wordt van bankpasfraude, onder andere gepleegd in Almere Stad.

Een inwoner van Leeuwarden deed drie weken geleden aangifte van fraude. Hij had per ongeluk op een link van Woningnet geklikt. De website waar hij naartoe werd geleid was niet de website waarop woningen in de sociale huursector worden aangeboden, maar leidde naar een website die in handen is van criminelen. Zo bleek achteraf. Vervolgens werd via pintransacties in twee dagen tijd 65.000 euro van zijn rekening afgeschreven.

Verdachte pintransacties
Deze transacties konden gelinkt worden aan een andere verdachte, die eerder werd aangehouden in de Mediamarkt in Almere. Bij hem werd een bankpas aangetroffen, waarmee gefraudeerd was. Met deze pas was op verschillende locaties gepind. Ook de tweede verdachte, die gisteren in een woning in Amsterdam werd aangehouden, wordt verdacht van phishing en is betrokken bij meerdere verdachte pintransacties, onder andere die in Almere. Tijdens zijn aanhouding zijn goederen in beslag genomen, die een totale geschatte waarde hebben van meer dan 30.000 euro. Het gaat hierbij voornamelijk om dure merkkleding.

Valse website
Phishing, een vorm van digitale oplichting, gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Reageer daarom nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.