Logo 112 Flevoland

Redactie landelijk 0 reactie(s) zo 05 juni 2022, 17:01

De politie gaat niet bij iedere melding van een alarmsysteem ter plaatse. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Aangepast: 2 jaar geleden

Er zijn veel mensen die hun woning of bedrijf hebben beveiligd met een alarmsysteem. Met regelmaat krijgen medewerkers van het Operationeel Centrum (meldkamer) op het alarmnummer 112 meldingen van mensen die melden dat het alarm van hun woning of bedrijf is afgegaan. De politie gaat niet bij iedere melding ter plaatse. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Er zijn veel verschillende alarmsystemen op de markt. Niet ieder alarmsysteem heeft dezelfde kwaliteit of is op de juiste manier geïnstalleerd. Sterker nog, het komt maar heel af en toe voor dat een alarm reëel is, dat wil zeggen dat er daadwerkelijk sprake is van een inbraak.

De politie reageert alleen op zogenaamde geverifieerde inbraakalarmen. Dit zijn alarmen die door een Particuliere Alarm Centrale (afkorting PAC) zijn geverifieerd of waarbij er aanvullende informatie beschikbaar is (zoals camerabeelden, geluidsdetectie etc.).

Hoe gaat dat dan in zijn werk?
Wanneer u een alarmsysteem heeft dat is doorgeschakeld zal een melding als eerste binnenkomen bij een PAC. De medewerkers van deze alarmcentrale gaan na of het om een reële melding gaat of om een loos alarm.

Soms zal de PAC hiervoor eerst bellen met de sleutelhouder om te informeren wat er aan de hand is. Ook zijn er PAC’s die bij een alarmmelding live mee kunnen kijken met beveiligingscamera’s in een woning of bedrijf. Pas wanneer de medewerker van de PAC aanwijzingen heeft dat het weleens om een reële inbraak zou kunnen gaan, belt men via een speciale lijn in met het Operationeel Centrum van de politie. Er zijn zelfs al PAC’s die meldingen rechtstreeks en razendsnel in kunnen streamen in het meldkamer scherm (afkorting GMS) van het Operationeel Centrum.

  Minder verkeersovertredingen in de maanden mei, juni, juli en augustus, vooral op snelheid

Vervolgens stuurt het Operationeel Centrum een of meerdere eenheden ter plaatsen. Deze politie eenheden gaan bij zo’n melding met spoed ter plaatse, maar zullen geen zwaailicht en sirene voeren om zodoende te voorkomen dat de daders de politie aan hoort komen. Dit zijn situaties waarin agenten vaak wel hun wettelijke vrijstellingen gebruiken in het verkeer (lees: rood licht negeren, rijden met hogere snelheid etc.) In de tussentijd stuurt de PAC een sleutelhouder aan die het pand voor de politie kan openen.

Zoals u kunt lezen moet een alarmmelding aan enkele eisen voldoen voordat de politie hierop inzet. Er wordt dus niet altijd politie ter plaatse gestuurd bij een alarm en in sommige gevallen zal gevraagd worden om een stukje zelfredzaamheid (denk aan een buurman).

Zo kan het voorkomen dat de politie bij een melding (wanneer deze niet zoals hierboven omschreven geverifieerd is) zal vragen om zelf ter plaatse te gaan en bij bijzonderheden (zoals verdachte personen of voertuigen bij het pand of braakschade) 112 te bellen.

Deel dit artikel:

Het laatste 112 nieuws in je mailbox

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.