Redactie landelijk 0 reactie(s) vr 13 mei 2022, 20:06

Dermatologen maken zich ernstig zorgen over nieuwe sunscreen free hype

Laatst bijgewerkt: vrijdag 20:09 uur
NEDERLAND – Na de straling van het 5G-netwerk en het vaccineren tegen het coronavirus wordt nu verteld dat zonnebrand kankerverwekkend zou zijn.

Dermatologen maken zich zorgen over de sunscreen free-hype. Er is weer een nieuwe bron van waanzin aangeboord.

“Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat het kankerverwekkend is”, vertelt dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC in het NOS journaal.

Lisa Konings schrijft op Twitter “Sunscreen free is de niet zo nieuwe hype van wappies die geloven dat je door de stoffen van zonnebrandcrème je sneller kanker krijgt dan door de zon zelf. Zij geloven dat als je regelmatig buiten komt, zo vanaf het voorjaar, je je huid kunt laten wennen aan de kracht van de zon.”

Vorige week hadden we in Nederland een zonkracht van 5 tot 6, waardoor een onbeschermde huid binnen 15 tot 25 minuten kan verbranden. Iedere keer dat je verbrandt, stijgt de kans dat je huidkanker krijgt. Dat komt steeds vaker voor. Een op de vijf mensen krijgt ooit een vorm van huidkanker. Niet iedereen krijgt de meest schadelijke vorm melanoom, maar toch overlijden er jaarlijks 900 mensen aan.

Wat is een zonverbranding?

Een rode huid door zonverbranding geeft aan dat de huid beschadigd is door overmatige blootstelling aan UV-stralen. De huid heeft geeft ons door de rode kleur een waarschuwing dat de huid teveel is blootgesteld aan UV-stralen en dat herstel noodzakelijk is. De eerste indicatie is roodheid, doordat de bloedvaten wijder worden. Vervolgens zal de huid vocht verliezen en dehydrateren, waardoor een trekkerig gevoel kan ontstaan.

Is zonnen veilig?
Naarmate de huid vaker wordt blootgesteld aan UV-stralen, zal deze zich gaan aanpassen aan het UV-licht. Dit kan op twee manieren, namelijk doordat de epidermis (bovenste huidlaag) dikker wordt, of doordat bruining plaatsvindt (pigmentatie). Hoewel een gebruind lichaam in onze samenleving vaak aanbeden wordt, ontstaat het bruiningsproces dus uit noodzaak: het pigment wordt door ons lichaam gebruikt om te voorkomen dat UV-stralen dieper in de huid doordringen en ons DNA beschadigen. Het is een natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid! Een zongebruinde huid is dus eigenlijk geen ‘gezond kleurtje’, maar bij een bruine huid is er altijd schade aan cellen of DNA opgetreden.

View this post on Instagram

A post shared by Eva Vlaardingerbroek (@eva.vlaar)

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.