Een dashcam in de auto: nuttig of overbodig?
Aangepast: 3 jaar geledenNEDERLAND – Een videocameraatje op de voorruit, is dat om mooie routes op te nemen? Ja, dat kan. Maar dashboard camera’s of kortweg dashcams zijn vooral bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen. Hoe verliep een ongeluk? Wie zat er goed (of fout)? En wat was het kenteken van die wegpiraat die wegscheurde na het incident?
Wil je een dashcam kopen? Lees eerst deze aankooptips. Waar moet je op letten, wat is wel en niet belangrijk?
Welke resolutie?
Er worden nog altijd veel dashcams met Full HD-resolutie verkocht (1920×1080 pixels). Uit tests blijkt dat camera’s met hogere resolutie ‘Super HD’, 2,7 K tot 4K (resolutie van 2304×1296 of hoger) vrijwel altijd veel betere beelden geven. Toch is het geen garantie: de kwaliteit verschilt nog flink, zelfs tussen cams die beide 4K resolutie hebben.
Parkeermodus
Tijdens de parkeermodus filmt je dashcam als je geparkeerd staat. Dat kan op drie manieren: wanneer er beweging wordt waargenomen door de cam (bijv. passanten), als de cam krachten tegen de auto registreert (bijv. een aanrijding) óf allebei. Vooral ‘motion detection’ kan zeer handig zijn: daarmee kun je bijv. je oprit of voordeur in de gaten houden. De camera begint dan te filmen zodra er beweging vóór de camera (dus auto) is. Cams met beide functies zijn helemaal ideaal.
Permanente voeding
Voor de parkeermodus heb je wel een ‘permanente voedingskabel’ ofwel hardwire nodig. (Tegen meerprijs, gemiddeld enkele tientjes) Dan voed je de dashcam rechtstreeks vanuit de accu van je auto en kun je een camera de hele nacht of dagen aan laten staan. (En dus ook laten filmen). Wanneer de accuspanning te laag wordt, schakelt de camera zichzelf uit.
Verzekering
De datum, tijd en het kenteken kunnen bij sommige camera’s onderin elke video worden weergeven zodat later kan worden aangetoond wanneer en met welk voertuig bepaalde opnames zijn gemaakt. Dit kan van doorslaggevende betekenis zijn bij het beoordelen van situaties en het bepalen van de schuldvraag voor politie en/of verzekering.
Als beste getest door de ANWB
De Kenwood DRV A601W kwam als testwinnaar uit de ANWB dashcam test. De AZDome M10 Pro werd verkozen tot beste dashcam onder de € 200.
Deze dashcams zijn te koop in onze 112 Winkel en worden geleverd via geselecteerde partners.
Regels bij het gebruik van een dashcam
Er zijn een aantal regels voor het gebruik van de dashcam. Denk aan het volgende:
- Zicht. De dashcam mag uw zicht niet hinderen.
- Filmen. In Nederland is filmen op de openbare weg toegestaan. Het is geen ‘vaste camera’ waarbij je aan mensen die je opneemt moet melden dat hij aan staat.
- Openbaar maken beelden. Dat mag, maar let op. Als je een beeld vastlegt van een andere bestuurder die asociaal rijgedrag vertoont of zelfs een ongeluk veroorzaakt, mag u die beelden niet zomaar op Facebook zetten. Dat kan worden aangevochten door de persoon in kwestie, want de privacy wordt dan aangetast.
- Vakantie? Let op! Nederland is vrij vooruitstrevend betreft dashcams. In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is het gebruik van dashcams compleet verboden. En in Duitsland, België en Frankrijk is de waarschuwing voor snelheidscontroles via GPS verboden. Dus grote kans dat de dashcam die in Nederland totaal legaal is, in de landen om ons heen niet in de auto mag zitten.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties