Logo 112Flevoland

Redactie landelijk 0 reactie(s) ma 01 november 2021, 19:30

Is uw hond al gechipt en geregistreerd? Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels

Laatst bijgewerkt: maandag 1 nov 2021 om 21:16 uur

NEDERLAND – Vanaf vandaag, 1 november 2021, verandert de wetgeving voor het chippen en registreren van honden. Een hond moet vanaf nu gechipt, geregistreerd en voorzien zijn van een EU-dierenpaspoort.

Koop alleen een hond waarbij dit helemaal in orde is. Fokkers en importeurs registreren zichzelf eenmalig bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij krijgen dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dit geldt ook voor particuliere hondenhouders die één keer een nestje hebben of mensen die eenmalig een hond importeren. Een particulier krijgt dan een Uniek Baasjes-Nummer (ook UBN). Een UBN is nodig om de hond te registreren. De dierenarts of een erkend chipper registreert de chip bij de RVO. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.

Het chippen en registreren van honden was al verplicht, met een registratieplicht die geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt, maar hier komen regels bij. Een hond, jong of oud, kan vanaf 1 november alleen verkocht of overgedragen worden als deze is gechipt en geregistreerd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is voorzien van een paspoort.

Waarom nieuwe regels?
De vraag naar honden in Nederland is heel groot. Niet alle honden komen van goede fokkers. Een groot deel van de handel is illegaal. In de illegale hondenhandel is aan pups veel geld te verdienen. En er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig. Zodat we dingen kunnen voorkomen als:

  • pups die op te jonge leeftijd worden gescheiden van hun moeder;
  • vervoer van honden onder slechte omstandigheden;
  • zieke en slecht gesocialiseerde pups die bij een nieuwe eigenaar komen;
  • besmette honden die een gevaar zijn voor de volksgezondheid (bijvoorbeeld hondsdolheid, een ziekte die van hond op mens overgaat);
  • het misleiden van hondenkopers door buitenlandse pups te verkopen met Nederlandse chips en paspoorten.

Fraude met de chip, registratie en/of papieren is strafbaar. Zie jij dat de gegevens niet kloppen of heb je vragen dan kan je bellen met de politie via telefoonnummer 144.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.