LTOZ experts in het vinden van vermisten te water
Aangepast: 3 jaar geledenLELYSTAD – Het is een luguber karwei: het bergen van een stoffelijk overschot dat al dagen, zo niet weken, onder water ligt. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen, uniek in Europa, is expert op dit gebied. Deze politiemensen zijn erop gebrand vermisten zo snel mogelijk op te sporen en te bergen. En waar hun middelen ophouden, schakelen ze partners in, bijvoorbeeld de Defensie Duikgroep (DDG). Mede vanwege hun moderne zoekmiddelen doet de politie regelmatig een beroep op de Defensieduikers.
Zelfdoding, verdrinking, ongeval of misdrijf. Er zijn allerlei oorzaken waarom mensen te water raken. Voor het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) is de eerste prioriteit dat een lichaam snel wordt gevonden. “Pas dan kan het rouwproces bij de nabestaanden beginnen en kunnen wij uitsluiten of er al dan niet sprake is van een misdrijf”, vertelt politieman Jaap Nijgh. Welke middelen het LTOZ inzet, hangt af van veel factoren. Het weer, de diepte, stroming en duur van de vermissing spelen bijvoorbeeld een rol. Het team maakt per case een zoekplan. Soms is zoeken met een sonar, helikopter of honden voldoende. Het andere moment moet zwaarder geschut worden gebruikt, zoals een dreg. Dit apparaat met haken zet zich vast in objecten onder het water.
Duikers gegarandeerd
“Zaak is om het zoekgebied zo klein mogelijk te houden”, zegt Nijgh. “In de ideale wereld pakt een speurhond de geur op de kant al op of hebben we duidelijke aanwijzingen en getuigenverklaringen waar iemand te water is geraakt. Maar lang niet altijd is de exacte locatie bekend en vragen we steun van specialisten buiten de politie.” Op zo’n moment komt de Defensie Duikgroep om de hoek kijken. Voor militaire bijstand heeft de DDG een duikteam paraat staan. De Defensieduikers hebben als voordeel dat ze dieper dan vijftien meter mogen en hypermoderne apparatuur meebrengen. Zoals de REMUS, een sonar die afwijkingen op de bodem herkent en de handzame sonar Navigator waarmee de duikers naar het lichaam zwemmen.
Mentaal
Hoewel de DDG de civiele autoriteiten steeds vaker ondersteunt, blijft het bergen van lichamen een aangrijpende en spannende klus, weet luitenant-ter-zee 2 OC Sieb Brandsma. “In de opleiding leren de duikers het bergen van drenkelingen uit bijvoorbeeld schepen en autowrakken. Maar de omstandigheden zijn hoe dan ook mentaal zwaar, zeker als het om een kind gaat.” Betreft het een misdrijf dan geeft Forensische Opsporing op het ‘water-pd’ (plaats delict) heel precies aanwijzingen hoe de duikers met sporen moeten omgaan. Nijgh is als operationeel chef blij dat hij op onder meer Defensie kan rekenen. En dankzij een recent gesloten convenant tussen de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie kan militaire bijstand nu nog sneller plaatsvinden. Volgens Nijgh zit de kracht van het LTOZ in de samenwerking tussen diverse specialisten die landelijk opereren. Eén telefoontje naar de meldkamer van politie volstaat om alle mensen en middelen op de mat te brengen. Nijgh:”Het is zeker niet het makkelijkste werk, maar het geeft heel veel voldoening als je iemand vindt.”
Bron: Defensiekrant
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties