Logo 112Flevoland

Redactie regio 0 reactie(s) di 07 juni 2022, 20:03

Rattenoverlast voorkomen? ‘Voer geen eenden of ganzen bij vijvers en sloten’

REGIO – Er komen regelmatig meldingen binnen over rattenoverlast. Vrijwel altijd heeft dit te maken met onbedoeld voedselaanbod. Door onzorgvuldig met voer en etenswaren om te gaan worden ook ratten gelokt en gevoerd. Ratten hebben namelijk drie levensbehoeften: een schuilplaats met in de directe omgeving voedsel en water. Ten aanzien van het beperken van het voedselaanbod valt er nog heel veel te winnen.

Hierbij enkele adviezen om overlast van ratten zoveel mogelijk te beperken:

 • Voer geen eenden of ganzen bij vijvers en sloten, eenden voeren is ook ratten voeren. Verder lokt het ook meer ganzen wat tot overlast kan leiden.
 • Strooi bij het bijvoeren van (zang)vogels in de winter geen graan, brood of andere etenswaren op de grond of in staande vogelvoeder huisjes maar hang voer op middels een vetbol of iets dergelijks, ratten zijn namelijk uitstekende klimmers.
 • Als de winter voorbij is en het warmer wordt is het raadzaam om het voer en de waterschaaltjes weg te halen. In het voorjaar hebben vogels geen behoefte meer aan extra voedsel. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor eventuele jongen die hiermee gevoerd worden.
 • Voer vooral niet te veel.
 • Houd rennen en nachthokken van (klein)vee schoon en voorkom dat er veel mest of voerresten aanwezig zijn.
 • Zorg dat voerbakken van kippen, honden, duiven etc. ’s avonds leeg zijn. Zodat er geen ratten of muizen bij kunnen. Dit komt eveneens de gezondheid van uw dieren ten goede.
 • Zorg dat u voer en etenswaren in een afgesloten verpakking (een ton met deksel, oude melkbus, koekblikken etc.) bewaart. Papieren of plastic verpakking is niet afdoende. Dit wordt kapot geknaagd.
 • Zorg dat vuilnis in een afgesloten bak, container, kliko etc. wordt opgeslagen.
 • Stapel openhaardhout op, los van de grond.
 • Ruim rommelhoekjes in en om uw huis op;
 • Maak uw kippen- of vogelhok rattenvrij door bijvoorbeeld een betonnen tegelvloer en laat uw hok inspecteren door een erkend ongediertebestrijder.
 • Schakel bij rattenoverlast zo snel mogelijk een erkend ongediertebestrijder in.

Bestrijding is moeilijker geworden
Ten gevolge van nieuwe wetgeving mag de gemeente in de openbare ruimte niet meer met rattengif bestrijding uitvoeren. Tevens mogen wij niet zomaar klemmen met lokaas plaatsen. Hierdoor wordt het in toom houden van de rattenpopulatie een stuk moeilijker. Het samen voorkomen van rattenoverlast is daarom nog belangrijker geworden.

Volksgezondheid
Samen rattenoverlast voorkomen is belangrijk voor onze gezondheid. Ratten kunnen namelijk drager zijn van de ziekte van Weil. Dit is een besmetting met bacteriën. Ze komen voor in de nieren van de (bruine) rat. Via de urine komen ze terecht in bijvoorbeeld rioleringswater, sloten en vijvers, maar ook in modder of op slootkanten. Via wondjes, mond of slijmvliezen kunnen de bacteriën ons lichaam binnenkomen, bijvoorbeeld bij het zwemmen in besmet water. Wij adviseren u dan ook nooit te gaan zwemmen in de vijvers en bij aanraking met sloot- of vijverwater handen te wassen.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.