Logo 112Flevoland

Redactie 112 0 reactie(s) di 27 juni 2017, 17:32

Verdachte van doodslag Zeewolde hoort zes jaar cel en tbs tegen zich eisen

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 14:23 uur

ZEEWOLDE – Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Zeewolde. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor doodslag op een 48-jarige man uit Zeewolde op 19 oktober 2016 in de woning van het slachtoffer.

 

De verdachte en het slachtoffer waren bekenden van elkaar. Het slachtoffer bood de verdachte al enige tijd onderdak omdat de verdachte kampte met problemen en in de war was, voornamelijk als gevolg van zijn overmatige drugsgebruik.

 

In de nacht van 18 op 19 oktober viel de verdachte het slachtoffer aan met een metalen stofzuigerbuis. Vervolgens heeft hij het slachtoffer gewurgd en vastgebonden. De reden voor de aanval is onduidelijk gebleven. Vermeend seksueel misbruik van de verdachte door het slachtoffer is niet aangetoond.

 

Direct na het incident meldde de 27-jarige man zich bij bekenden om daarna samen terug te keren naar de woning. Gealarmeerde hulpdiensten vonden daar het levenloze lichaam van het slachtoffer. De verdachte werd ter plekke aangehouden. Een eveneens aangehouden familielid van de verdachte bleek als snel niets met het incident te maken te hebben.

 

De officier van justitie acht bewezen dat het slachtoffer door verstikking om het leven is gebracht en dat verdachte hiervoor verantwoordelijk is. Hoewel toxicologisch onderzoek aantoont dat het slachtoffer ten tijde van het incident onder invloed van alcohol en drugs was, is het in de visie van het Openbaar Ministerie niet aannemelijk dat zijn dood verklaard kan worden door een overdosis van verdovende middelen. Het is onwaarschijnlijk dat het slachtoffer zonder de gewelddadige handelingen van verdachte de bewuste nacht zou zijn overleden.

 

Ook verklaringen van de verdachte maken onderdeel uit van het bewijs. Kort na het incident vertelde hij aan meerdere bekenden dat hij dacht dat hij het slachtoffer gewurgd had. Tegenover de rechter-commissaris verklaarde hij bovendien dat hij het slachtoffer in een wurggreep hield, ‘net zo lang tot hij knock-out ging’.

 

Voorafgaand aan de rechtszaak is de verdachte uitgebreid psychiatrisch en psychologisch onderzocht. Daaruit is duidelijk geworden dat de verdachte als licht verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd. De bevindingen van de onderzoeken geven ook aanleiding om naast de zes jaar gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging te eisen. Behandeling van verdachte is nodig om de kans op herhaling te minimaliseren. Om de maatschappij optimaal te beschermen moet dit van de officier van justitie gebeuren in een gesloten omgeving.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

112 Zeewolde

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Zeewolde lees je in onze categorie 112 Nieuws Zeewolde. Alle 112 alarmeringen uit Zeewolde kan je live volgen via 112 meldingen Zeewolde.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.