Logo 112Flevoland

Redactie overig 0 reactie(s) do 27 juli 2023, 17:02

Vervoersverbod vanwege vogelgriep in Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN – In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is vogelgriep vastgesteld op een biologisch legpluimveebedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 11.000 leghennen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de 1-kilometerzone liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometerzone liggen twee andere pluimveebedrijven. De bedrijven worden door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen 36 andere bedrijven met pluimvee.

Vervoersverbod

Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) .

Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Het vervoersverbod geldt voor commerciële pluimveehouders en voor hobbyhouders.

Landelijke maatregelen

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Sinds 6 juli 2023 is de landelijke ophok- en afschermplicht in de meeste regio’s in Nederland ingetrokken, ook in Biddinghuizen.

Voor de bedrijven binnen de 10 kilometerzone van het besmette bedrijf in Biddinghuizen geldt een afschermplicht voor gehouden vogels en een ophokplicht voor commercieel gehouden vogels, met uitzondering van fazanten, loopvogels en sierwatervogels. Deze dienen wél afgeschermd te worden.

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan!

Raak ook geen versufte of levende vogels aan. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten. Op de website van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat hoe u een melding van dode vogels kunt maken.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een virus dat zeer besmettelijk is voor pluimvee (zoals kippen, eenden en kalkoenen) en andere vogelsoorten (zoals duiven en zwanen). Besmette vogels worden ziek en gaan vaak dood. Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is klein.

Het vogelgriepvirus kan Nederland binnenkomen door trekvogels en import van pluimveevlees. Vogels raken besmet met het virus door direct contact met besmette vogels, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal, zoals mest.

WhatsApp

Via een appje op de hoogte blijven van het laatste 112 nieuws?

Tik hier voor ons WhatsApp-kanaal!

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Flevoland

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Flevoland
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.